Neem contact met ons op »


Debbie van Leeuwen

Debbie van Leeuwen

P O R S C H E & perceptie

Blog van Debbie: P O R S C H E & perceptie

Laatst werd ik in mijn kleine koekblik op de snelweg ingehaald door een Porsche Cayenne; een wagen die onmiddellijk mijn aandacht trok. Sinds ik bezig ben met de aanschaf van een nieuwe auto (want dat wordt onderhand wel eens tijd), kijk ik met een heel andere blik naar wat er zoal rondrijdt. Terwijl voorheen werkelijk niets op vier wielen mijn interesse had.

Aantrekkingskracht

Die Porsche zette me aan het denken: vond ik deze auto nou echt zo mooi, of waren het de zeven blinkende zilveren letters die mij zo sterk beïnvloedden? Want wat als er Dacia of Daihatsu had gestaan? Was die aantrekkingskracht dan ook zo sterk geweest…?

Blind proeven

Marketing is van enorme invloed op merk- en productbeleving. Zo las ik onlangs dat de directeur van een grote bierbrouwer aan het eind van een interview werd gevraagd om zijn eigen bier blind uit een proeverij te halen. Geen probleem! Maar toen puntje bij paaltje kwam durfde hij het tóch niet aan. Want, zo gaf hij toe, de verschillen met de concurrent-brouwers zijn minimaal. Echt waar. Het zijn grotendeels andere factoren die uiteindelijk de smaakbeleving bepalen. Denk aan de kracht van commercials of beïnvloeding vanuit peers (leefstijlgenoten).

Duur = lekker

Ook wijn schijnt ineens een stuk beter te smaken wanneer consumenten een hogere flesprijs gecommuniceerd krijgen. Want duur = lekkerder, vinden onze hersens. En al weet ik het dondersgoed, toch trap ik er zelf vaak genoeg weer in als ik voor het wijnschap sta. Beïnvloeding, het blijft een mooi gegeven binnen ons vakgebied. Met de juiste inzet van marketing de consument in een bepaalde richting sturen. Het begint met een mooi verhaal (bijvoorbeeld twee vrienden die bij toeval een nieuwe wijn ontdekken) en een pakkende productnaam (Fat Bastard). Maar ook een in het oog springend ontwerp (een etiket met opvallend dikke hippo) én dus de juiste prijsstelling (€ 5,99) zijn factoren die bijdragen aan de beleving.

blog-21-beeld-1.jpg

Afdronk

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk: uiteraard heeft naast de marketeer ook de producent of leverancier een verantwoordelijkheid. Hij moet ervoor waken dat de perceptie niet té ver van de verwachting af ligt. Want een prachtig ‘duur’ wijntje met een vieze afdronk, daar wordt niemand vrolijk van!

(Trouwens, die nieuwe auto, die komt er binnenkort. Alleen zal het vermoedelijk geen Porsche zijn…)


Meer blogs lezen?

Informeren door te illustreren

José: Informeren door te illustreren

Informatie, bestaande uit puur tekst en data. Zelfs voor mensen die de deur niet uitgaan zonder leesvoer is het vaak weinig uitnodigend om daar aan te beginnen.

Mijn inspiratie-stamboom

Frank: Mijn inspiratie-stamboom

Als vormgever heb je inspiratie nodig. Maar ja, hoe vind ik nou inspiratie? Je kunt er een Google’tje aan wagen, maar dan kom je niet heel ver.