Neem contact met ons op »


Frank Reinders

Frank Reinders

Mijn inspiratie-stamboom

Blog van Frank: Mijn inspiratie-stamboom

Als vormgever heb je inspiratie nodig. Maar ja, hoe vind ik nou inspiratie? Je kunt er een Google’tje aan wagen, maar dan kom je niet heel ver.

Afgelopen maand kocht ik een leuk boekje genaamd ‘Steal like an artist’ van Austin Kleon. Dit boekje is de gids geworden die mij begeleidt in mijn zoektocht naar het werk dat ik nou écht mooi vind en het werk dat ik zelf wil maken. Echt een aanrader! Eén van de meest boeiende hoofdstukken gaat over het maken van je creatieve stamboom. Hierbij start je door één kunstenaar te kiezen die je geweldig vindt en van deze persoon zoek je vervolgens echt alles uit. Daarna zoek je uit wat en wie deze persoon heeft geïnspireerd en zo klim je steeds verder je stamboom in.

Mijn eerste blad – Paul Rand

Een grafisch ontwerper waar ik al langere tijd fan van ben is Paul Rand. Deze man is inmiddels al 20 jaar overleden, maar zelfs nu is zijn werk nog bekend bij het grote publiek. Zo maakte hij onder andere de corporate identities voor o.a. IBM, Next, ABC en UPS.

blog-van-frank-mijn-inspiratie-stamboom.jpg

Wat ik inspirerend vind aan het werk van Paul Rand is dat communicatie altijd voorop staat. Zijn werk is zo sterk omdat hij de perfecte combinatie maakt van content en vorm. Deze twee elementen zijn onlosmakelijk verbonden, zo zegt hij. Zonder content geen vorm en zonder vorm geen content. Een zeer interessante gedachte.

blog-23-beeld-1.jpg

Symbolen

Een krachtige manier van communiceren is door middel van een symbool. Rand’s ontwerpen bevatten vaak een sterk symbool. Een symbool wordt vaak ten onrechte gelinkt aan termen als simpel, geometrisch, abstract. Denk bij een symbool aan een leeuw die staat voor moed of het kruis dat staat voor het christendom. Een symbool kan in feite alles zijn; een abstracte vorm, een geometrisch figuur, een foto, een illustratie, een letter van het alfabet of een cijfer. Een vijf-puntige ster, een foto van een hond die naar zijn baasje luistert en de Eiffeltoren, het zijn allemaal symbolen.

De taal van vorm

De eigenheid van Rand’s ontwerpen zit hem voornamelijk in zijn symbolen. Volgens Rand is vorm te vatten in een taal. De taal van vorm wordt geschreven met de volgende elementen:

 • volgorde
 • eenheid
 • variatie
 • contrast
 • symmetrie
 • a-symmetrie
 • ritme
 • harmonie
 • dissonantie
 • interval
 • regelmaat
 • samenhang
 • spanning
 • balans
 • proporties
 • schaal
 • gewicht
 • structuur
 • lijn
 • massa
 • ruimte
 • vorm
 • licht
 • schaduw
 • kleur

Ook Paul Rand heeft het wiel niet uitgevonden

Paul Rand had ook duidelijk inspiratiebronnen die hem hielpen zijn eigen stijl te ontwikkelen. In mijn zoektocht naar ‘Alles over Paul Rand’ zijn al een aantal mensen voorbij gekomen die hém in zijn leven geïnspireerd hebben. Kunstenaars en grafisch ontwerpers als A.M Cassandre, Paul Klee, Alvin Lustig, Laszlo Moholy-Nagy, Saul Bass, Milton Glaser zijn een aantal namen die hij op zijn lijstje had staan. En ook ik heb die inmiddels op mijn lijstje gezet voor mijn volgende blad aan de stamboom.


Meer blogs lezen?

P O R S C H E & perceptie

Debbie: P O R S C H E & perceptie

Laatst werd ik in mijn kleine koekblik op de snelweg ingehaald door een Porsche Cayenne; een wagen die onmiddellijk mijn aandacht trok.

Hoe(d) geef je je tekst wat meer kleur?

Daphne: Hoe(d) geef je je tekst wat meer kleur?

Teksten schrijven, iedereen kan het. Voor de een is het hard werken, bij de ander stromen de woorden vloeiend uit de pen (of vaak toetsenbord). Het blijft een kunst om de lezer te prikkelen. Zeker omdat je weet dat iedere persoon anders is. Wat ik leuk vind om te lezen, vind jij misschien niks. Door je tekst wat extra kleur te geven, spreek je een breder publiek aan. En dat doe je zo!