Neem contact met ons op »


Mérit Michielsen

Mérit Michielsen

Feedback, een kwestie van geven en nemen

Blog van Mérit: Feedback, een kwestie van geven en nemen

‘Wat vind jij, ga ik de goede kant op met dit plan? Hoe ging mijn presentatie vandaag? Ik vind het vervelend dat jij je niet aan je afspraken houdt, nu komt mijn deadline in het gedrang.’
Feedback geven en krijgen is belangrijk. Zonder feedback kom je niet vooruit, en wordt wat je maakt of doet niet nóg beter dan het nu al is. Soms steekt het, de terugkoppeling die je krijgt. Hoor je iets wat je liever niet had willen horen. Feedback krijgen kan lastig zijn, en het op de juiste manier geven eigenlijk net zo.

Feedback geven: enkele basisregels

Voor mij, iemand die graag streeft naar harmonie in een relatie, is vooral feedback geven niet altijd makkelijk. Toch ga ik het niet uit de weg en gebruik ik een aantal basisregels die me houvast geven. Wellicht zijn ze voor ook jou een handige kapstok.

Vraag jezelf af met welke bedoeling je iemand feedback wil geven. Helpt het om zijn of haar manier van werken of houding te verbeteren? Als dat het geval is, let dan op hoe je die feedback geeft. De vier G’s zijn een makkelijk hulpmiddel: beschrijf het gedrag dat je observeert, het gevolg dat dit op jou heeft, het gevoel dat dat bij je oproept en welk gedrag gewenst is van de ander. En niet onbelangrijk, geef degene de ruimte om op jouw feedback te reageren.

Feedback krijgen: het kan zeer doen

Ook voor feedback ontvangen zijn er uitgangspunten die je kunnen helpen om er goed mee om te gaan. Soms krijg ik wel eens feedback die ik niet wil horen. Als ik een steek heb laten vallen, of mijn afspraak niet ben nagekomen bijvoorbeeld. Terecht dat iemand mij daar op wijst, maar toch doet het wat zeer.

Hoe hard de kritiek ook kan zijn, en hoe onhandig iemand het soms ook brengt; ik probeer me altijd voor te houden dat de ander het zegt om mij – of de opdracht waar ik mee bezig ben – verder te brengen. Ik probeer open te staan voor kritiek, goed te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft en niet direct in de verdediging te schieten. Lastig soms! Even wat tijd om de feedback te laten bezinken en te reflecteren op jezelf kan dan ook geen kwaad.

Compliment geeft positieve energie

En… laten we vooral het compliment niet over het hoofd zien: een waardevolle vorm van feedback! Makkelijk om te geven, maar toch wordt het vaak vergeten. Zeg nou zelf, het is toch heerlijk om zo nu en dan een schouderklopje te krijgen. Een welgemeend compliment geeft mijn zelfvertrouwen in ieder geval een boost en zorgt voor positieve energie. Het maakt ook dat ik de volgende keer eventuele negatieve feedback beter kan accepteren.

Kwetsbaar opstellen

Feedback geven en nemen, het draait allemaal om kwetsbaarheid naar mijn idee. Ervoor open staan als je het krijgt. Maar ook wanneer je het geeft is het belangrijk om het vanuit jezelf te vertellen. Wat doet het met jou? Stel je je kwetsbaar op, dan nodig je de ander uit hetzelfde te doen, weet ik uit ervaring. En dan kunnen er hele mooie gesprekken ontstaan. Ervaar het eens zelf, het is de moeite waard.


Meer blogs lezen?

De verborgen psychologie in de menukaart

Niels: De verborgen psychologie in de menukaart

Creatie en gedragspsychologie. Een combinatie die mij enorm boeit, sinds ik na mijn afstuderen aan de kunstacademie als creatief bij een loterij aan de slag ging.

Beeld is te belangrijk om er ‘even bij te doen’

Marleen: Beeld is te belangrijk om er ‘even bij te doen’

Een fotograaf inhuren of kiezen voor een stockfoto voor je communicatieconcept of -campagne? Een keuze die vaak snel op basis van kosten en tijd gemaakt wordt. Maar er speelt veel meer dan dat.