Neem contact met ons op »


Nady Egelmeers

Nady Egelmeers

Ben jij eigenlijk creatief?

Blog van Nady: Ben jij eigenlijk creatief?

‘Ik ben helemaal niet creatief’, hoor ik mensen om me heen vaak zeggen. Jammer! Ik denk namelijk dat iedereen, op zijn eigen manier, creatief is. Creativiteit is een eigenschap die veel mensen graag willen hebben, maar waarvan ze het idee hebben dat dit niet voor hen is weggelegd. Hun grootste beperking daarin is hun eigen mindset. Denken dat je niet creatief bent is de belangrijkste oorzaak dat je je creativiteit niet kunt uiten.

65 vragen per dag

Je weet het waarschijnlijk niet meer, maar als kind stelde je heel veel vragen. Ongedwongen vragen, naar het hoe, wat en waarom van ongeveer alles in je omgeving. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig, en om aan al die nieuwsgierigheid gehoor te geven stellen ze wel 65 vragen per dag. Zelf stel ik er al veel minder en mijn vader nog minder. Ik las dat een gemiddelde gepensioneerde nog maar 6 vragen per dag stelt.

Een idee? Doe er iets mee!

Creativiteit heeft veel te maken met het stellen van vragen en je eigen nieuwsgierigheid. Creativiteit is dingen zien en daarover nadenken. Tijdens een creatief denkproces zie je geen problemen, maar kansen en oplossingen, door logisch (na)denken, analyseren en een tikkeltje fantasie. Maar met alleen anders zien en anders denken ben je er nog niet. Je kunt wel een idee hebben, maar stap twee is er daadwerkelijk iets mee doen. En een idee alleen is niets! Je moet er zelf wat van maken. Durf te laten zien wat je hebt bedacht.

Iets creatiefs…

In ons vakgebied wordt creativiteit vaak genoemd als een vereiste voor de kwaliteiten van een nieuwe collega, voor een concept, vormgeving en ga zo maar door. Klanten willen verrast worden, iets unieks zien. Natuurlijk zijn we bij CT fan van unieke, inspirerende concepten en ontwerpen. Maar die hoeven niet per se creatief te zijn – in die zin van het woord. De meest creatieve ideeën zijn oplossingen die naadloos aansluiten bij het probleem.

Creatief nest

Voor mij is creativiteit daarom niet iets wat zich alleen uit in kunst of vorm. Natuurlijk, ik vind mensen die een goed design maken of goed kunnen schilderen, tekenen of schrijven erg creatief. Maar voor mij is creativiteit zoveel meer dan dat. Het meest creatieve wat ik ooit heb gezien – helaas niet in real life, maar online – is een kraai die midden in de stad Tokyo, waar weinig natuur is, een vogelnestje moest bouwen. De vogel had een probleem, keek naar zijn omgeving, bedacht een nieuwe oplossing en creëerde een vogelnest met iets dat voldoende aanwezig was; kledinghangers van een vuilnisbelt.


Meer blogs lezen?

Stap in de leefwereld van je doelgroep

Bente: Stap in de leefwereld van je doelgroep

Kun jij de diversiteit aan marketingtermen nog bijhouden? Het zijn er inmiddels te veel om op te noemen als je het mij vraagt. In dit blog licht ik er één uit: inbound marketing.

De verborgen psychologie in de menukaart

Niels: De verborgen psychologie in de menukaart

Creatie en gedragspsychologie. Een combinatie die mij enorm boeit, sinds ik na mijn afstuderen aan de kunstacademie als creatief bij een loterij aan de slag ging.